Započeli smo s ciklusom edukacija/radionica iz šumske pedagogije!

Održali smo prvu u nizu edukacija iz šumske pedagogije s teorijskim i praktičnim dijelom kojeg se nadamo da će uspješno implementirati u svakodnevnom odgajateljskom radu.

Prvu u nizu edukacija provele su Ana Formažar, šumska pedagoginja i članica Europske grupe za šumsku pedagogiju, te Marinela Šuvalić, prvostupnica predškolskog odgoja i djelatnica u Dječjem vrtiću Pula. U prvom, teorijskom dijelu, pričale su nam o važnosti i potrebi boravka u šumi za djecu kao i o mogućnostima i nužnosti implementacije elemenata šumske pedagogije u svakodnevni odgajateljski rad, bilo u vrtiću ili u školi. Naučili smo da boravak u šumi omogućava razvoj osjetilnih sposobnosti kod djece, potiče njihovu socijalnu interakciju te znatno ublažava negativan utjecaj stresa.

U drugom, praktičnom dijelu, polaznici edukacije su se vratili u svoje dječje dane te sudjelovali u samo nekim od mnogih zanimljivih i poučnih igara koje se mogu primijeniti u sklopu šumske pedagogije. Tako su u našem parkiću, koji je izvrsno poslužio kao primjer šume, morali tražiti razne šumske predmete raznih karakteristika, skakati u jutenoj vreći te crtati prirodnim materijalima. Zahvaljujemo svim polaznicima edukacije što su se odazvali u velikom broju – bilo je tu odgajateljica u vrtiću, školskih profesora, studenata predškolskog odgoja i osoba drugih zanimanja. Nadamo se da im je bilo zanimljivo, da su naučili nešto novo i da će (nastaviti) implementirati elemente i ideje šumske pedagogije u svome svakodnevnom radu!