Obilježili smo blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i djece

Ususret sv. Nikoli DUBoak
Kako je dolazak Svetog Nikole vezan uz darivanje, DUBoak je svojim mještanima poklonio prigodan program “Ususret sv. Nikoli” uz glazbeni koncert, blagdanske kolače i izradu ukrasa s pomorskim motivima

Ove godine smo u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak na poseban način obilježili blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece, djevojaka i siromašnih. Biskup iz Male Azije živio je u 3.st., a svojom velikodušnošću, brigom za siromašne i čudesima koja je činio postao je omiljeni kršćanski svetac. 

 

Uz dolazak Svetog Nikole, vezani su brojni običaji, napose darivanje, stoga je DUBoak mještanima Malinske poklonio prigodni program „Ususret sv. Nikoli“ koji se održao 5.prosinca. Brojni okupljeni uživali su u izvedbama popularnih blagdanskih melodija polaznica glazbene radionice za djecu „Mali pijanist“  Kristine Šimičević. Nakon glazbenog dijela programa, vrijedni mališani su izrađivali božićne ukrase s pomorskim motivima. Njihove predivne rukotvorine krasit će ovogodišnje DUBoak-ovo božićno drvce. Posebno živahan kutak bila je „Pošta Svetog Nikole“, u kojem su djeca pisala (i crtala) pisma Svetom Nikoli.

 

Dragim pomorcima i ribarima, želimo da njih, njihove obitelji i rad prati zagovor sv. Nikole. Neka vam je mirno more!