U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u DUBoak-u prikazan film „AZ, Branko pridivkom Fučić”

Branko Fučić film
Tema oko koje smo se okupili ovom prilikom uz film filma „AZ, Branko pridivkom Fučić” je od velike važnosti za kulturni i nacionalni identitet Hrvata, a to je glagoljica, odnosno njen najpoznatiji istraživač i uz to Dubašljan, Branko Fučić.

U utorak je u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak izvršena projekcija filma „AZ, Branko pridivkom Fučić” scenarista i redatelja Bernardina Modrića. Rezultat  je to suradnje našeg Centra s riječkim ogrankom Hrvatske matice iseljenika, institucije koja djeluje s ciljem očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, materinskog jezika i običaja Hrvata u iseljeništvu.

            Sukladno tome, i tema oko koje smo se okupili ovom prilikom je od velike važnosti za kulturni i nacionalni identitet Hrvata, a to je glagoljica, odnosno njen najpoznatiji istraživač i uz to Dubašljan, Branko Fučić. Nakon uvodnog pozdravnog govora voditelja Centra, riječ je preuzela prof. Renata Garbajs – voditeljica riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika i glavna organizatorica projekcije filma, koja je izrazila zadovoljstvo okupljanjem oko tako važne teme s kojom većina hrvatskih iseljenika nije (dovoljno) upoznata. Svoje pozdrave okupljenom mnoštvu je uputila i Tiha Modrić iz Istra filma iz kojeg su ustupljena prava na prikazivanje filma. Više o liku i djelu Branka Fučića, ali i samom filmu, ispričao nam je naš Tomislav Galović, doktor znanosti i izvanredni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je istaknuo i da je jedna od posebnosti filma u tome što svu naraciju u njemu vodi upravo sam Fučić. Uz mnoštvo zanimljivih detalja iz života Branka Fučića, objasnio je i da je njegov lik i djelo ipak nepoznanica za većinu iseljenika, naročito onih „američkih”, jer su iselili upravo u vrijeme kada je Fučić počeo djelovati. Po završetku projekcije, okupljenima se obratio i načelnik Općine Robert Anton-Kraljić koji je izrazio uvjerenje da naša općina, ali i cijeli otok Krk, polako i sigurno stvaraju temelje i uvjete za povratak naših iseljenika. Za dobru atmosferu uoči i nakon projekcije filma se svojom glazbenom izvedbom pobrinuo Zoran Papić „Pape”, isto tako veliki zaljubljenik u sve što je vezano za Branka Fučića.

            Na kraju zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i omogućili projekciju filma u našem Interpretacijskom centru te nastavljamo dalje s obilježavanjem i predstavljanjem lika i djela Branka Fučića, a s našim iseljenicima se družimo i danas uz radionicu glagoljske kaligrafije!