U DUBoaku predstavljen CD “Napisat ću ime moje”

Na Polnarovu, na dan sv. Apolinara zaštitnika Dubašnice, u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak predstavljen je nosač zvuka “Napisat ću ime moje “. Time je DUBoak još jednom pokazao da se zapravo radi o centru koji baštini ne samo maritimnu, već i cjelokupnu, pa tako i glazbenu baštinu Dubašnice.

U simpatičnoj svečanosti pred brojnom publikom koja se okupila u DUBoaku, javnosti svijeta i Dubašnice predstavljen je dugo najavljivani CD „Napisat ću ime moje“ s tradicijskim napjevima otoka Krka. CD su predstavili producentica Sabina Barbiš, skladatelj Mak Murtić, Doris Šabalja i Ivo Bogović kao domaćin ispred DUBoaka, a skup je pozdravio i načelnik Robert Anton Kraljić izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je naša baština opet u uzletu. Tijekom predstavljanja gđa. Barbiš je zahvalila svima koji su joj pomogli u ostvarenju ovog velikog projekta, prvenstveno sponzorima: Općini Malinska–Dubašnica, , Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Krku, dubašljanskoj Udruzi mladih Termen, Dubašnica Social Clubu NY, Klubu žena otoka Krka te Josipu i Mary Ann Dujmović. Posebnu zahvalnost izrazila je naravno, svojoj obitelji i nedavno preminuloj noni Miri koja ju je svesrdno podupirala u njenim nastojanjima.

Na CD-u se nalazi devet tradicijskih pjesama otoka Krka kako su ih ispjevali braća Dinko i Ivan Đani Barbiš. Popuhnul je tihi vetar; Zibala j’Ane; Oj, turne moj; Zrasla mi murvica; Oj, studenče; Paval j’ Anu na pir zval; Hvalila se lipa Jele mlada; Marice divojko i Zdravo Tijelo Isusovo.

Uz CD dolazi i vrlo lijepa informativna knjižica s riječima svih devet pjesama u izvorniku i s prijevodom na engleski jezik. Knjižica, osim što je informativna, je i grafički vrlo lijepo opremljena, s fotografijama koje prikazuju more kao glavni motiv koji je obilježio živote kanturi Dinka i Đanija Barbiša.

Kako i priliči predstavljanju CD-a s domaćim tradicionalnim pjesmama program je bio obogaćen redom sopnje, redom govora i redom kanta. Na samom početku sopali su Nikola Milčetić i Matej Justinić, nakon njih kantali su Vera Butković, Marija Cerović i Ivan Šabalja. Drugi par bile su mlade kanturice Valerija Jurasić Rinkovec i Martina Turčić, dok su se nakon njih pjesmom predstavili mladi kanturi Antonio Jurešić i Luka Perlić, slavodobitnici 34. Susreta sopci i folklora otoka Krka u Pinezić u kategoriji mladih kanturi. Sve su na kraju začinili iskusni sopci Zlatko Volarić i Ive Kosić Kosar.

Po svršetku službenoga dijela okupljeni su još do dugo u noć nastavili druženje uz sopnju i kanat, a na kraju se čak i zatancalo po domaću!

CD nije dostupan u slobodnoj prodaji, ali svi koje zanima bodulski domaći kanat mogu ga dobaviti u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak.