U DUBoaku obilježen Međunarodni dan djevojčica

Kako obilježiti dan djevojčica? Pa sasvim sigurno ne podgrijavanjem stereotipa i prikazivanjem djevojaka kao slabašnih krhkih stvorenja. One možda jesu nježnije, ali to nikako ne znači da nisu stvorene za velika djela!

Brojne su žene odigrale veliku ulogu u povijesti Dubašnice; prvi hotel kojim se diči Malinska, onaj otvoren davne 1880. g držala je Petra Ventin. Njena će kćer Loti pokrenuti jednu od prvih slastičarnica. Mike Bogović pokrenula je pekarnicu a Mare Žic je početkom prošloga stoljeća pekarstvo u Dubašnici podigla na višu razinu.

I dok za dečke koji se loptaju znaju svi, malo tko zna da je Hrvatska jedna od rijetkih, ako ne i jedina zemlja u svijetu koja ima više žena koje su stale na krov svijeta ispenjavši Mt. Everest od muškaraca. Malo ljudi zna i da su najmlađe osobe koje su same oplovile svijet upravo djevojke! Jessica Watson imala je 17 godina kad se vratila sa svoje epopeje oplovivši svijet sama, bez stajanja, i bez pomoći sa strane. A Laura Dekker imala je nepunih 16 kad je krenula na prvu etapu na putu oko svijeta, također potpuno sama, ali sa stajanjima…

Ovo su samo neke od priča koje mogu i moraju nadahnuti djevojke. Ovo su samo neke od priča koje mogu potaknuti djevojke da razviju krila i polete u kojem god smjeru one to požele, da budu svjesne da mogu učiniti sve što zamisle, i da su snažne i divljenja vrijedne, čak i ako ne žele napraviti ništa epohalno. U DUBoaku smo također obilježili Međunarodni dan djevojčica i to od obilaska interpretacijskog centra, literarne radionice, do radionice veslanja i vezivanja čvorova.