Radionice glagoljske kaligrafije uz svijeće i vino

Pozivamo vas u mističan svijet krčkog srednjovjekovlja. Dok uživajte u dobrom vinu i ugodnom društvu, uvest  ćemo vas u meditativan svijet glagoljske kaligrafije. 

U mističnom ugođaju krčkog srednjovjekovlja, uz svijeće i vino, uvest ćemo vas u svijet glagoljaške kaligrafije. Kaligrafija je tehnika lijepog pisanja rukom uz pomoć pera i tinte koja ispisanim riječima daje estetsku uzvišenost i ljepotu. Dok je rukopis oblikovanje pisma svojstveno pojedincu, vještina kaligrafskog pisanja sastoji se u discipliniranoj, pravilnoj izvedbi slova, njihovu skladu i međusobnom odnosu.

Glagoljica je pak jedno od dva slavenska pisma. Na Krku se i u crkvenoj upotrebi zadržala do polovice dvadesetog stoljeća. Istražit ćemo svijet nekadašnjih samostanskih pisarnica i pisara i ovladati tehnikama lijepog pisanja glagoljice. Pokretom ruke usklađenog s dahom, između dva otkucaja srca, kroz simboliku tri osnovna sveta geometrijska oblika ući čemo u meditativan Glagoljaške kaligrafije.

 

Na ovoj radionici naučit ćete:

– o razvoju glagoljice na hrvatskom prostoru

– osnove alata glagoljaških pisara

– pisanje hrvatskih, uglatih glagoljskih slova i brojeva

– lijepo, kaligrafsko pisanje uglate glagoljice

 

Radionica se održava u četvrtak, a cijena je 10 eura po osobi za maksimalno 8 osoba. Broj mjesta je ograničen, pa se prijavite i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme! Po želji možete za vas i grupu prijatelja rezervirati poseban termin.

 

Prijave na +385 91 621 4304 ili na duboak@malinska.hr