Predavanje o DUBoak-u i gospodarenju dubašljanskim šumama u Zagrebu

Jučer smo u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održali predavanje o DUBoak-u i gospodarenju dubašljanskim šumama

Na poziv gospodina Tihomira Šicela, predsjednika udruge „Društvo Krčana i prijatelja otoka Krka”, uputili smo se u Zagreb i održali predavanje o gospodarenju dubašljanskim šumama – drmunima, ali i o značaju kojeg su iste kroz povijest imale za razvoj naše Općine Malinska-Dubašnica. Naravno, danas priča o drmunima u Dubašnici ne ide bez predstavljanja i našeg Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak koji je cijeli jedan, prvi dio svog unutrašnjeg postava posvetio drmunu, odnosno hrastu i njegovoj primjeni u brodogradnji, ali i njegovom gospodarskom i simboličkom značaju za našu općinu.

Nakon uvodne pozdravne riječi gospodina Šicela, izvršni voditelj Centra Dino Buljat je okupljenima predstavio Interpretacijski centar DUBoak i načine na koji isti kroz svoj postav, ali i popratne aktivnosti (poput interpretacijskih šetnji i radionica) nastoji valorizirati, uz maritimnu i kulturnu, i prirodnu baštinu naše općine koja se najbolje ogleda upravo u našim drmunima. Središnji dio večeri ipak je bilo predavanje Tonija Kraljića, magistra inženjera šumarstva, o drmunima i njihovom značaju za bioraznolikost te gospodarstvo i duhovni život stanovnika prostora naše općine kroz povijest – od vremena Liburna do danas. Tako je otkrio da je dubašljanski hrast oduvijek bio vrijedna sirovina, naročito u doba mletačke uprave na Krku, koji su posebno cijenili i upravljali našim drmunima. U sklopu predavanja iznio je i rezultate ovogodišnjeg testiranja trinkanih hrastova u selu Barušić koje je provedeno u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu, a koji su, između ostalog, pokazali i starost pojedinog stabla hrasta te koliko je on puta i kada u njegovom životnom vijeku bio trinkan. Naoko šturi statistički podaci zapravo otkrivaju mnogo o svakodnevnom životu Dubašljana i njihovom odnosu prema šumi pa se tako vrlo jasno može vidjeti kako je s protekom vremena i pojavom novih izvora materijala, energenata, ali i prihoda, namjensko gospodarenje šumom sve više padalo u drugi plan.

Naposljetku, zahvaljujemo gospodinu Šicelu i Društvu na lijepom gostoprimstvu i iskazanom interesu na teme kojima se u Interpretacijskom centru DUBoak svakodnevno bavimo te se veselimo ponovnom susretu u Malinskoj i DUBoak-u već ovog vikenda!

 

Autor fotografija: Borut Brozović, Studio B