Noć muzeja 2023.

Ovogodišnja 18. po redu Noć muzeja ujedno je bila i prva koja se održala u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak, i bez lažne skromnosti možemo reći vrlo uspješno! 

Petak 27. siječnja diljem Hrvatske muzeji i slične kulturne ustanove koje su sudjelovale u manifestaciji Noć muzeja, pratila je neuobičajena živost. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je tu večer svatko tko je mogao iskoristio priliku da potpuno besplatno pogleda neki od muzeja i prođe kroz neki od mnoštva posebno osmišljenih programa, napravljenih posebno za tu priliku. Na ovogodišnjoj 18. Noći muzeja koja se održavala pod zajedničkim nazivnikom „Muzeji su važni“ sudjelovale su 184 institucije iz kulture sa 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija. Jedna od te 184 ustanove bio je i naš Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak koji je ukupnoj statistici pridonio sa svoje tri istovremene izložbe, dva predavanja u četiri termina, pet radionica, i jednom projekcijom! I još se jednom pokazalo kako je i Dubašnica, kao i cijeli otok Krk željan dobrih programa u kulturi, što se je ponajbolje vidjelo kroz odličan odaziv posjetitelja koji su prolazili DUBoakom od 18 pa sve do iza ponoći, kad su posljednji od njih ispratili Noć muzeja.

Bogati program počeo je točno u 18 sati s otvorenjem zajedničke izložbe podvodnih fotografija učenika OŠ Malinska Dubašnica i podvodnoga fotografa Antona Žužića pod naslovom „Podmorje Dubašnice“. Izložbu, a s njome i manifestaciju, otvorio je načelnik Općine Malinska Dubašnica, Robert Anton Kraljić pozdravivši sve okupljene ističući, s neskrivenim ponosom, kako se odluka Općine o gradnji jednog ovakvog kulturnog centra pokazala punim pogotkom zbog velike uloge koju je DUBoak u ovo kratko vrijeme stekao u lokalnoj zajednici.

Nakon toga održano je predavanje muzejske savjetnice Milvane Arko Pijevadc sa stručnim vodstvom kroz gostujuću izložbu Prirodoslovnoga muzeja Rijeka „Blago pod površinom Kvarnera – Mekušci u kvarnerskom podmorju“, koja je tom prilikom temeljito pojasnila i detalje s podvodnih fotografija postavljenih u sklopu novootvorene izložbe.

Odmah nakon predavanja održana je projekcija dokumentarnog filma „Plemenito utočište“  pulskog akvarija koji je samo još dodatno naglasio važnost očuvanja prirode o kojoj se govorilo na prethodnom predavanju.

Da ne bude sve baš tako ozbiljno pobrinule su se radionice. Prva je bila „Brodograditelj na jednu noć“ na kojoj su svi zainteresirani mogli naučiti kako se gradi barčica od papira i pritom sa sobom ponijeti vrlo simpatičan suvenir s obilježjima DUBoaka i Noći muzeja! A tu su priliku podjednako iskoristili oni najmlađi kao i brojni odrasli posjetitelji koji su s velikim veseljem otkrili dijete u sebi.

Mnogi su iskoristili priliku i u Noći muzeja poslušali stručno vođenu turu interpretatora baštine kroz stalni postav Intepretacijskoga centra, koji je bio odlično posjećen u oba termina, kao i predavanje prije njega.

Odlična je posjećenost bila i na radionicama na kojima su brojni posjetitelji mogli naučiti kako se vezuju uzlovi, ili pak kako se pripremaju ribolovni alati, a oni koji su bili više željni fizičke akcije i nisu imali ništa protiv mrzle bure mogli su podignuti flok i oglavno jedro na tradicijskoj barci, ili se pak okušati u preciznom zabacivanju ješke sa štapom u metu!

Noć muzeja u DUBoaku poduprli su Općina Malinska Dubašnica i TZ Malinska Dubašnica.

I tako je DUBoak na najbolji mogući način svima pokazao i dokazao da su muzeji i slične ustanove doista važni. Važni su kao mjesta na kojima se čuva tradicija, mjesta koja služe kao rasadnih nekih osjetljivih i ugroženih znanja i vještina, kao okupljališta ljudi i kao promotori očuvanja prirode i ukazivanja na jedini ispravni način na koji se može krenuti u sutra.