Nikola Kraljić održao predavanje o morskom kajakarenju i pothvatu kajakom od Krka do Hvara

Nikola Kraljić predavanje DUBoak kajakom od Krka do Hvara
U DUBoak-u Nikola Kraljić pokušao je dočarati koje su ga sve ljepote, ali i problemi, čekali putem, koje odluke je morao donositi, ali i koliko mu je u cijeloj toj avanturi ponekad pomogla i puka sreća

U Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak održano je još jedno zanimljivo predavanje. Nikola Kraljić ispričao nam je o svojoj lanjskoj avanturi kada je kajakom preplovio 170 nautičkih milja dug put od Krka do Hvara čime je spojio rodne otoke svojih roditelja. Kako se takvi pothvati ne ostvaruju „preko noći” u uvodnom dijelu ispričao nam je kako je zapravo počela njegova ljubav prema moru i kajaku. I dok se za ljubav prema moru pobrinuo otac Dean koji ga je od malih nogu vodio na barke i jedrilice, ljubav prema kajakarenju je počela 2009. godine kada je nakon prve odrađene sezone kupio svoj prvi kajak.

Nakon što je savladao kajakarenje po malinskarskoj vali, a uskoro su i „izleti” do Belog na Cresu postali još jedan dan u uredu, počele su ideje o većim pothvatima. Prvi takav bilo je veslanje oko otoka Krka što je uspješno napravio već 2011. godine, a trebalo mu je svega dva dana. Na sljedeći veći pothvat čekao je fakultetske dane u kojima se uvijek olako „upadne” u razne oklade. Tako ga je jedna izgubljena oklada, koja mu je zapravo samo poslužila kao alibi prema onima kojima su takvi pothvati neshvatljivi, odvela kajakom do Zadra (2021. godina).

Sve to je bila priprema za ono što će, zasad, biti kruna njegovog kajakarenja, a to je avantura u kojoj će preveslati put od Krka do Hvara. U detalje nam je objasnio kako su tekle pripreme, kako one fizičke kojima, kako i sam priznaje, nije vičan, tako i one psihičke, koje su pak bile potrebnije njegovoj majci Dobrili. Uz bogatu fotogaleriju pokušao nam je dočarati koje su ga sve ljepote, ali i problemi, čekali putem, koje odluke je morao donositi, ali i koliko mu je u cijeloj toj avanturi ponekad pomogla i puka sreća – sreća koju treba i zaslužiti! Velika podrška tijekom cijelog puta mu je bila i djevojka Helena, a logističku podršku je imao i u prijatelju Vidu koji je revno pratio vremensku prognozu

Na samom kraju moramo istaknuti izuzetno zadovoljstvo da je Nikola svoje predavanje održao u svojoj Malinskoj i to baš u našem DUBoak-u i da je time zapravo okrunio ovaj sedmodnevni pothvat. Sad je vrijeme za nove avanture koje s nestrpljenjem iščekujemo!