Murali s baštinskim motivima kao dio DUBoak-ovih aktivnosti

Efektnim muralima stavljen je naglasak na tradicijsku glazbu, ples i dubašljanske običaje kojima će 2024.godina biti obilježena. 

Svojim raznolikim programima i aktivnostima usmjerenima na valorizaciju, interpretaciju i prezentaciju kulturne baštine Općine Malinska-Dubašnica, DUBoak nastavlja upućivati na važnost njenog očuvanja te istovremeno produbljivati suradnju sa dionicima lokalne i šire umjetničke i obrazovne zajednice.

U suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke (APURI) i udrugom Termen, koja već niz godina radi na oslikavanju i uljepšavanju javnih površina Općine, koncipirano je predstavljanje dubašljanske baštine oslikavanjem murala. Ove zime oslikane su površine autobusne stanice i trafostanice kraj crkve u Bogovićima. Umjetnica Iva Pavlinić, studentica APURIja, svojim upečatljivim umjetničkim potpisom kojeg odlikuje izražajan grafizam i linearizam, naslikala je stilizirane murale sa motivima tanca i Sense. 

Autobusnu stanicu u Bogovićima od sada krase motivi lokalnog tradicijskog plesa koji neumorno prenose i promoviraju mnogobrojni članovi folklorne skupine ‘Dubašnica’, dok je na trafostanici istaknuto prepoznatljivo  obilježavanje “Sense”, odnosno Uzašašća ili Spasova (lat. Ascensio Domini), kada naši mladići idu ‘teć za sir’. Stari narodni običaj, koji se prenosi s generacije na generaciju, ukazuje na pastirsko nasljeđe nekoć većeg dijela stanovnika Dubašnice i okolice. Muralom ujedno i simbolički najavljujemo inicijativu lokalne zajednice da se Sensa kao neodvojiv element lokalnog identiteta kandidira za upis u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. 

Efektnim muralima stavljen je naglasak na tradicijsku glazbu, ples i dubašljanske običaje kojima će 2024.godina biti obilježena. Podsjetimo, 6.1.2024. u DUBoak-u je za osobu godine otoka Krka nagrađen Marijan Orlić Senkić, vrsni graditelj sopela i čuvar krčke glazbene baštine koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine (dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja). Nakon svibnja u znaku Sense, početkom lipnja će se upravo u  Malinskoj održati Festival folklora otoka Krka. Najstarija manifestacija folklornih zbivanja na otoku Krku, utemeljena davne 1935.g u čijoj organizaciji ove godine po prvi puta sudjeluje i centar DUBoak. Krajem lipnja slijedi nam svjetski dan glazbe, a ljetni će program upotpuniti, sada već ‘tradicionalne’ manifestacije Porcijunkula i Grišnome fra Karlu u čast koje svaka na svoj način valoriziraju i promoviraju lokalnu maritimnu, gastronomsku i jezičnu baštinu.