LEUT KVARNERIOL

Leut Kvarneriol DUBoak
Vanjski postav Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak bogatiji je za još jedno  plovilo- leut Kvarneriol!

Ovaj prekrasan primjerak tradicijske brodogradnje izgrađen je 2020. godine u Betini u škveru Marin vještim rukama meštra Ante Fržopa. U vlasništvu je Đanfranka Načinovića iz Rijeke, pomorca i velikog zaljubljenika u maritimnu baštinu, tradicijsku brodogradnju i Kvarner i predstavlja ostvarenje njegovog dječačkog sna.

 Kako sam meštar Fržop kaže, Kvarneriol je rađen „po zanatu”, što znači da se koristi samo najkvalitetnije drvo koje najbolje odgovara poziciji unutar broda. “Po zanatu” znači raditi pravilne spojeve drva, one složenije umjesto jednostavnih. “Po zanatu” znači raditi kvalitetno, uvažavajući znanja i način rada koje smo naslijedili od prethodnih generacija brodograditelja, a pri tom eliminirati greške u izvedbi, težeći savršenstvu. Vrhunsko umijeće i znanje po kojem su betinski brodograditelji nadaleko poznati, na leutu “Kvarneriol” se izdaleka vidi.

 Iako je napravljen kao jahta s bogatom opremom za višednevno jedrenje i duži boravak na moru, “Kvarneriol” je i dalje tradicijski brod. Dužine je osam i širine tri metra, a uz motor od 57 KS ima vesla i latinsko jedro.

 Ponosni smo što je “Kvarneriol” postao dio našeg postava i zahvalni Đanfranku što je svoj dječački san povezao sa našom pričom. Nadamo se da će “Kvarneriol” pod jedrima Duboaka jedriti dugo i uspješno za dobrobit i očuvanje naše bogate maritimne baštine.

Foto: Alen Karabaić