Izvješće s 5. manifestacije „Homo na jidra”

Homo na jidra 2023
Iza nas je još jedna (vrlo) uspješna manifestacija „Homo na jidra” koja već petu godinu okuplja ljubitelje maritimne baštine, tradicijskih barki i jedrenja s područja sjevernog Kvarnera, ali i drugih krajeva jadranske obale. 

Šestodnevni program započeo je otvorenjem izložbe fotografija s regata tradicijskih barki duž cijele obale – od Rovinja do Palagruže, u našem Interpretacijskom centru. Izložbu, nastalu u organizaciji Udruge za promicanje maritimne baštine CRONAVES iz Splita, nam je predstavio jedan od njenih autora, Boško Lučev i otkrio priče koje se kriju iza pojedinih fotografija. Uvjereni smo da će izložba uskoro biti popunjena i s pokojom fotografijom s naše regate „Homo na jidra – memorijal Nikole Jurića”!

Drugi dan manifestacije bio je rezerviran za pokaznu radionicu soljenja ribe. U ugodnoj atmosferi, koju su svojim nastupom omogućili grupa Kantriders iz Rijeke, zainteresirani prolaznici su mogli naučiti kako se tradicionalno konzervira riba, ali su imali priliku istu i degustirati.

U srijedu smo se pak družili s našim osnovnoškolcima za koje smo pripremili radionicu vezivanja čvorova te smo ih podučili i nazivima pojedinih dijelova barke. Nadamo se da smo ih zainteresirali za tradicijske barke i pomorsku baštinu jer budućnost istih ovisi upravo o mladima!

Glavni i središnji dio manifestacije, oko kojeg se ona i razvila, je naravno smotra i regata tradicijskih barki. Ove godine je za večer uoči regate organiziran plov „od porta do Porta”, gdje se okupilo, ako smo dobro brojali, čak 22 barke! Iste su po povratku u malinskarsku luku sudjelovale u noćnom plesu jedara, a njihove posade su se potom uz kontroliranu feštu pošle odmoriti za subotnju regatu. A ona je pak bila veličanstvena! Statistika govori da je u regati sudjelovalo 30 barki s ukupno 110 članova posade. Među njima, najmlađi članovi su četverogodišnjaci Stela Marinac na „Nebulozi” te Pave Kraljić Labaš na barci „Iva”! Od barki, najviše je bilo guci (13) i pasara (12), a najviše posada, čak deset, nam je stiglo iz Lovrana! Uz Lovrance, bilo je posada i iz Krka, Mošćeničke Drage, Rijeke, Šila te čak i s Raba. Od domaćih posada pak posebno moramo istaknuti dječju posadu u sastavu Antonijo Škarpa, Antonio Franolić, Teo Bečkanović i Fran Cindrić na barci „Moja”, a uz njih i Mladena Kukriku i Kristjana Fridricha koji su tek uz lagano mentorstvo Tonija Kraljića jedrili barkom „Iva”. Sve su to polaznici škole jedrenja u Jedriličarskom klubu Malinska za koje se nadamo da će u budućnosti preuzeti i škote tradicijskih barki u svoje ruke!

Široko regatno polje koje se prostiralo od malinskarske luke do uvale Japlenica te pogodan, ali i nezgodan, vjetar bili su savršeni preduvjeti za uzbudljivu regatu koju smo i dobili. Posade su se izmjenjivale na vodećim pozicijama ovisno o smjeru vjetra, a bilo je tu nažalost i pokojeg prevrtanja koja su, srećom, prošla bez posljedica po članove posada i njihovih barki. U takvim uvjetima najbolje su se snašle posade barki: 

– „Frane, Molly i Noel” s kormilarom Dinom Mišćenićem u kategoriji guc do 5 metara

– „Peinka” s kormilarom Petrom Španjolom u kategoriji guc preko 5 metara

– „Julijana” s kormilarom Ivom Kestenom u kategoriji pasara do 5 metara

– „Božjan” s našim Ninom Jeličićem u kategoriji pasara preko 5 metara

– „Sv. Andrija” s kormilarom Igorom Knapićem u kategoriji velikih barki

Čestitke svim posadama na osvojenim mjestima te veliko hvala u naše ime što su se odazvali ovogodišnjoj regati „Homo na jidra – memorijal Nikole Jurića” te svojom prisutnošću uveličali cjelokupnu manifestaciju. Posebno hvala i voditeljima udruge CRONAVES, Saši Lukiću i Plamenku Bavčeviću, što su nas posjetili, čime je nastavljena uspješna suradnja i prijateljstvo započeto u Francuskoj na festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan”. Veselimo se druženju i sljedeće godine i to, nadamo se, u još većem broju!