Izložba „Karlo Baumann – inženjer / jedriličar / ronilac“

Izložba o životu i postignućima Karla Baumanna otvorena je na krovu Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak u Malinskoj povodom 70. obljetnice njegove pogibije. Možete ju razgledati do 10. rujna kako biste se upoznali s njegovim doprinosom autonomnom ronjenju i pomorskoj baštini.

6. srpnja 2024., na 70. obljetnicu pogibije Karla Baumanna inženjera, pionira profesionalnoga autonomnog ronjenja na Jadranu, sportskog jedriličara, sportskog pedagoga i dvostrukog olimpijca, na krovu DUBoaka otvorili smo izložbu posvećenu njegovom životu i brojnim postignućima.


Otvorenju je prisustvovala Karlova kći, Daina Glavočić, autorica izložbe i istoimene knjige, koja je sa brojnim okupljenima podijelila neka od iznimnih dostignuća svoga oca. Načelnik Općine Robert Anton Kraljić izrazio je zadovoljstvo suradnjom između autorica izložbe Daine Glavočić i Vesne Rožman i DUBoaka koji svojim programima nastoji upoznati širu javnost sa posebnostima lokalne baštine i njenih istaknutih žitelja.


Nakon službenog otvorenja, u zalazak sunca, predstavnici Općine, ŠRU „Lastavica“ i JK „Malinska“, sa naše tradicijske barke „Zora“ položili su vijenac u more. Iza „Zore“ je plovila barka bez kormilara, u spomen Baumannovog ispraćaja u Splitu 1954.g. kada je njegova jedrilica „Rosa Marie“ plovila sama, bez svog dugogodišnjeg kormilara.


Arhivske fotografije, dokumenti, članci i tekstovi na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavljeni su, simbolično, na jedrima koja će krasiti šetnicu na krovu DUBoaka do 10. rujna 2024.


Za vrijeme trajanja tematske izložbe u Malinskoj će se održati nekoliko važnijih maritimnih događanja, od kojih ističemo „Porcijunkulu-blagoslov barki“ 2. kolovoza te višednevnu manifestaciju i regatu „Homo na jidra“ (4-8.9.2024.) koja okupljaju brojne zaljubljenike u more, jedrenje, tradicijske barke i pomorsku baštinu.


O Karlu Baumannu: Rođen u Boki Kotorskoj 1914. u mađarskoj obitelji, školovan u Splitu i Zagrebu, živio i radio u Opatiji i Rijeci istaknuo se i kao sportaš – jedriličar državni i evropski prvak 1935., dvostruki olimpijac u jedrenju 1936. i 1952., dubinski teški ronilac Brodospasa te pionir autonomnog ronjenja. Između ostalog je osmislio i sudjelovao u izvlačenju Jadrolinijinog broda Srbin (1947.), koji je doživio tragičnu sudbinu nedaleko od Malinske, a spomen obilježje tragično poginulim putnicima je na Novom groblju Bogovići, Malinska-Dubašnica. Bio je sportski pedagog i pisac stručnih tekstova o jedrenju i ronjenju. Obitelj je zasnovao s Milicom Radić (Meštricom) iz Bogovića, koja je omogućila da njegov kratki tragično završen život, zauvijek ostane zabilježen u okrilju njene zavičajne Dubašnice, na starom groblju sv. Apolinara. Poginuo je 1954. pri ronjenju u splitskoj luci, prilikom osposobljavanja jednog od brodova, u poduzeću »Brodospas« u Splitu.