Interpretacijske šetnje za ekološku grupu dubašljanskih školaraca

Ekološku grupu OŠ Malinska – Dubašnica poveli smo u interpretacijsku šetnju Dolinjim drmunom i u interpretacijsku šetnju “Dubašnica – srce, biser i duša Kvarnera”

Ekološku grupu OŠ Malinska – Dubašnica poveli smo u interpretacijsku šetnju Dolinjim drmunom u Sabljićima, kao i u šetnju “Dubašnica – srce, biser i duša Kvarnera” na potezu uvala Zaharija – Porat.

Naime, radi se o ekološkoj grupi OŠ Malinska – Dubašnica pod vodstvom/mentorstvom učiteljice Ane Marije Šviderski-Jurinjak koju smo poveli u interpretacijsku šetnju Dolinjim drmunom u Sabljićima, kao i u šetnju “Dubašnica – srce, biser i duša Kvarnera” na potezu uvala Zaharija – Porat.


Pritom im je naš vodič-interpretator Alen Karabaić pričao o utjecaju čovjeka na prirodu: lokva za napoj stoke, japlenica za dobivanje vapna, trinkanje hrastova za brodogradnju, liburnski škver… ali i o utjecaju prirode na svakodnevni život čovjeka.

Upoznao ih je i s elementima nevjerojatne bioraznolikosti koju ovaj sjeverozapadni dio otoka, ali i otok u cijelosti, posjeduje. Tako se od uvale do uvale izmjenjuju eumediteranska i submediteranska vegetacijska zona što se jasno vidi po raznolikosti i bogatstvu biljnih vrsta koje se na tom kratkom potezu jednako tako izmjenjuju.


Tako su naši vrijedni i osviješteni školarci uz kvalitetan boravak u prirodi, stekli i dodatna vrijedna znanja.