Homo na jidra 2022. – Memorijal Nikole Jurića

U Malinskoj se prošli tjedan održala četvrta smotra i regata tradicijskih barki na jedra u organizaciji Interpretacijskog centara maritimne baštine DUBoak iz malinske. Uz smotru i regatu održao se cijelotjedni bogati kulturni program.

U ponedjeljak je u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak otvorena izložba „Terce jadranskih brodica” tehničkih crteža hrvatskih drvenih jedrenjaka Velimira Salomona, u vlasništvu Željka Skomeršića, osvjedočenog čuvara hrvatske pomorske baštine. Izložbu čini šezdesetak crteža tradicijskih, ali i danas nestalih hrvatskih, tj. jadranskih brodica na jedra i vesla. Radi se o crtežima bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i ostalih tradicijskih plovila. Izložba će biti otvorena do kraja rujna.

U sklopu radionica koje organizira DUBoak svakog utorka pod nazivom Dubašjanska gaštronomija, ovog smo utorka održali pokaznu radionicu soljenja ribe. Pravi ugođaj dolaska ribara s mora u tradicijskoj barci s ulovom ribe koju se predalo na soljenje. Tijekom soljenja ribe okupilo se znatiželjno mnoštvo koje je moglo vidjeti kako se sprema ova lokalna delicija. Da bi se mnoštvo zadržalo i uživalo u ugodnoj, intimnoj atmosferi pobrinuo se bend Kantriders.

Nažalost vrijeme nam nije išlo na ruku polovicom tjedna tako da su aktivnosti kao što su interpretacijska šetnja, koja cijelo ljeto kreće ispred DUBoaka, a u pokroviteljstvu TZ Malinska-Dubašnica, kako bi se naši posjetitelji pobliže upoznali s dubašjanskom baštinom, otkazane. Da ne bude sve tako oblačno, kišno i crno pobrinuli su se meštri brodogradnje Franko Kraljić i Pave Turčić koji su unutar tradicijskog brodogradilišta obitelji Kraljić upriličili radionicu tradicijske brodogradnje. U brodogradilištu su posjetitelji mogli iz prve ruke čuti i naučiti sve o tradicijskoj brodogradnji, alatima, materijalu i vidjeti pravu drvenu barku u nastajanju.

Jedriličari su na svojim barkama na vesla i jedra usprkos vremenu dolazili i okupili se u malinskarskoj luci u zavidnom broju. Kako je i ostatak programa uz klapu Intriga zbog nepouzdanog vremena otkazan, jedriličari su se usprkos svemu izvrsno zabavili u restoranu Noštromo uz zvuke harmonike i pjesmu.

Izgleda da je sam Nikola Jurić s neba nadgledao situaciju i urgirao da nas u subotu, na sam dan smotre i regate posluži lijepo vrijeme i dobar vjetar. Ispred DUBoaka gdje su bile vezane tradicijske barke, na laganom maestralu zavijorila se zastava Općine Malinska-Dubašnica i zastava smotre i regate Homo na jidra koje su popratila bijela jedra natjecateljskih barki na svekoliko oduševljenje brojnih prolaznika i turista. Maestral je pojačavao i tradicijske jedrilice su odjedrile iz luke prema startnoj točki. Nakon uzbudljivog i vizualno atraktivnog natjecanja, sve su barke uspješno završile regatu. Slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada po kategorijama. Sveukupni pobjednik bio je guc Frane i Molli pod kormilarstvom Dina Miščenića iz Opatije.

Za održavanje ekstatičnog stanja svekolikog puka okupljenog oko jedriličarskih događanja pobrinuli su se svojim nastupom Dellboys band, a do samog vrhunca zabave okupljeno mnoštvo doveo je Neno Belan & Fiumens uz brojne dobro znane hitove.

Za veliko finale u nedjelju je održana još jedna radionica u organizaciji DUBoaka, a to je Radionica mornarskih vještina, popularno znana kao Čvorologija. S obzirom na kišu noć prije, naši polaznici su osim čvorova naučili i posebno mornarsko umijeće, sekanje barke.