DUBoak-u interpretacijskom centru maritimne baštine dodijeljena prestižna nagrada ŽIVA za najbolji baštinski lokalitet

Još jedno vrijedno priznanje stiže u Malinsku! Ocjenjivački sud Foruma slavenskih kultura u Bratislavi je okrunio DUBoak nagradom ŽIVA za najbolji baštinski lokalitet, odnosno najbolji spomenik prirodne i kulturne baštine

U Malinsku stiže još jedno vrijedno priznanje, ovoga puta iz baštinske domene. Nakon posjete ocjenjivačkog suda Foruma slavenskih kultura u lipnju ove godine, DUBoak interpretacijski centar maritimne baštine u Bratislavi je okrunjen nagradom ŽIVA za najbolji baštinski lokalitet, odnosno najbolji spomenik prirodne i kulturne baštine.

 

Dodjela nagrada najboljim muzejima i baštinskim organizacijama slavenskih kultura održala se po deveti put od 2.- 4. listopada 2023. u Slovačkom nacionalnom muzeju. Dodjelu je otvorila ministrica kulture Republike Slovačke, gđa Silvia Hroncová a nagrade su uručili istaknuti muzeološki stručnjaci. DUBoak su predstavljali gdin. Toni Kraljić, direktor Centra i gdin. Dino Buljat, izvršni voditelj.

 

Među 24 nominirana muzeja i baštinske organizacije iz 10 različitih zemalja nagradu za najbolji muzej odnio je Narodni muzej u Leskovcu, a za najbolji baštinski lokalitet nagrađen je DUBoak interpretacijski centar maritimne baštine iz Malinske na otoku Krku.

 

U obrazloženju nagrade, ocjenjivački sud navodi:

Ukorijenjen u svom prirodnom bedemu, hrastovoj šumi i moru, koji su stoljećima oblikovali kulturnu baštinu i identitet lokalnog stanovništva, Centar tumači i komunicira jedinstvenu lokalnu materijalnu i nematerijalnu pomorsku i prirodnu baštinu. Svojim raznolikim programima uspješno produbljuje odnos lokalnog stanovništva i posjetitelja kroz integraciju kulturne i prirodne baštine i povijesti brodogradnje i tradicionalne trgovine drvnom građom.

 

Uz glavne nagrade, počasno priznanje dobio je Muzej emigracije iz Slovačke u Sjevernu Ameriku iz mjesta Pavlovce nad Uhom, dok su Posebna priznanja dodijeljena u pet kategorija:

– Ars Aevi Muzeju suvremene umjetnosti iz Sarajeva u kategoriji održivost,

– Umjetničkoj galeriji Nadežda Petrović iz Čačka u kategoriji otvorenost i dostupnost javnosti,

– Ričany muzeju iz Češke u kategoriji kreativnost,

– Velenje muzeju iz Slovenije u kategoriji vodstvo i efikasnost i

– Krško kulturnom centru u kategoriji storytelling.

 

Ovogodišnja svečanost dodatno je obogaćena posebnom nagradom, titulom Kulturni heroj slavenskih kultura, koja je dodijeljena ukrajinskim muzejima sudionicima ovogodišnjeg Foruma.

 

Podsjetimo, DUBoak interpretacijske centar maritimne baštine u Malinskoj svečano je otvoren u svibnju 2022. godine u sklopu projekta ARCA ADRIATICA INTERREG Italy-Croatia. Autorstvo interpretacijskog centra potpisuje kreativni kolektiv EQUIPA u sastavu dr.sc. Tamara Nikolić Đerić, (muzejski koncept i plan interpretacije), Studio Putinja, ABC dizajn (oblikovanje), i obrt HEREDO (kulturno-turistički programi).

 

Pod vodstvom zaljubljenika u lokalnu maritimnu kulturu, direktora Tonija Kraljića, stručne voditeljice Brune Kocijan, izvršnog voditelja Dina Buljata i interpretatora baštine Alena Karabaića, Centar je otvoren tokom cijele godine, te osim stalne izložbe i razgledavanja tradicijskih brodica u luci, organizira radionice i interpretacijske šetnje drmunom kao jedinstveni doživljaj spoja prirodne i kulturne baštine.