DUBoak na Rijeka Boat Showu

U Rijeci se od 30. rujna do 2. listopada održavao Riječki sajam nautike, ilitiga Rijeka Boat Show, na kojem je izlagao i naš DUBoak.

Kraj rujna Rijeka će pamtiti po dvije stvari: povijesnoj kiši i po sajmu nautike koji po svemu podsjeća na one dane slavne riječke Nautike, prvoga nautičkoga sajma na istočnoj obali Jadrana! Polako, ali sigurno vratio se ovaj sajam na stare staze slave. Usprkos relativno lošem vremenu, i ne baš sjajnim prognozama Sajam je bio i više no uspješan.

A nije izgledalo obećavajuće…

U četvrtak navečer, dakle dan kada izlagači postavljaju sajam, ona biblijska kiša koja je dan ranijen potopila Rijeku s 288 litara po četvornom metru pretvorivši Rijeku u pravu bujicu, nastavila je padati, doduše nešto manjim intenzitetom. I dok je to za druge predstavljalo tek laganu neugodnost, mi smo tijekom te noći morali spašavati našu barku koju smo izložili u moru jer je kiša prijetila da će je potopiti.

Petak, prvi dan sajma bio je isprekidan pljuskovima, međutim to je tek malo omelo posjetitelje koji su navikli na čuvenu riječku kišu, ipak pohodili sajam. Toga petka mi smo u pauzi između dvije kiše uspješno održali čak dvije radionice mornarskih vještina.

I koliko god je petak bio loš, toliko su se subota i nedjelja odlučili iskupiti. Bili su to dani kao stvoreni za pohod sajmu. Izložbeni prostor našega DUBoaka, moramo se pohvaliti i organizatoru zahvaliti, bio je na centralnom dijelu sajma, u žiži svih događanja, tako da su se uz njega zadržavali čak i oni koji baš i nemaju pretjeranog afiniteta prema tradicijskoj brodogradnji i maritimnoj baštini. Pohvale zbog ideje i velikog truda koji stoji iza izgradnje i rada DUBoaka pljuštale su na sve strane! Tih smo dana osim održavanja radionica čak i isplovili u nekoliko navrata omogućivši prijavljenima nezaboravno iskustvo plovidbe na maloj tradicijskoj barčici. Nažalost bazvjetrica nam nije dozvoljavala da ispunimo sve ono čemu smo se nadali, međutim, ako je suditi po licima polaznika naših radionica, bili smo uspješni.

Na kraju zahvaljujemo velikoj potpori KD Dubašnica koji su nas logistički podržali i omogućili nam transport naših dviju pasara koje su se zaista pokazale kao ures sajma. Hvala i Tiboru i Koraljki Koči, te Toniju Kraljiću koji su ustupili svoje barke, i na kraju jedno veliko hvala organizatorima Rijeka Boat Showa koji su nam ustupili centralni izložbeni prostor i tako na najbolji mogući način pokazali kako se podržava maritimna baština!