DUBoak će od 18.5.-21.6.2024. krasiti eksponati iz fundusa Muzeja grada Virovitica

Međunarodni dan muzeja, 18. svibanj u Duboaku smo obilježili otvorenjem gostujuće izložbe Muzeja grada Virovitica “Drvo pjeva – svijet tradicijskih glazbala”. Pozivamo sve ljubitelje glazbene baštine da nas do 21. lipnja posjete, vide i poslušaju kako Drvo pjeva!

Međunarodni dan muzeja 18.05. u DUBoaku smo obilježili otvorenjem gostujuće izložbe Muzeja grada Virovitica „Drvo pjeva-svijet tradicijskih glazbala“. U goste su nam stigli prijatelji iz Muzeja s kojima smo ostvarili ovu vrijednu i uspješnu suradnju koja je sigurni smo, tek prva u nizu budućih zajedničkih projekata. 

Inicijativa za suradnju je proizašla iz višestrukih poveznica koje spajaju Interpretacijski centar DUBoak i Muzej grada Virovitica. Zajednička im je tema stalnog postava; DUBoak tumači svoju jedinstvenu pomorsku baštinu kroz vezu šume i mora, te ističe važnost drmuna i drvenih resursa, dok Gradski muzej Virovitica stalnim postavom „Drveno doba“ interpretira ljudski ekosustav na širem području Virovitice kroz prizmu drva kao univerzalnog materijala u ljudskoj djelatnosti. Muzej i Centar povezani su i nagradom „Živa“, koju je Muzej osvojio 2022. u kategoriji najboljeg slavenskog muzeja, a Centar 2023. za najbolji baštinski lokalitet. Nagradu  dodjeljuje Forum slavenskih kultura, čija nam se predstavnica dr. Tanja Roženbergar iz Slovenskog etnografskog muzeja iz Ljubljane također pridružila na otvorenju. 

Mihaela Kulej, ravnateljica višestruko nagrađivanog Muzeja grada Virovitica, zahvalila se na pozivu za gostovanje i osvrnula na obnovu dvorca Pejačević u kojem se od 2019. nalazi novi stalni postav Muzeja koji predstavlja autentične narative svog kraja. Njime se želi naglasiti važnost materijala koji nažalost nije trajan, ali je kroz povijest imao ključno mjesto u svakodnevnom životu ljudi. Gđa Kulej je istaknula kako muzeji i kulturne institucije svojim radom i programima sudjeluju u oblikovanju i stvaranju održive budućnosti.

Kustosica Muzeja i autorica izložbe, Jasmina Jurković Petras objasnila je koncept izložbe koju osim tradicijskih glazbala poput okarina, škrebetaljki, tamburica i violina, čine i fotografski materijali i zvučni zapisi instrumenata. Osim instrumenata karakterističnih za podravsku Slavoniju, izložba je upotpunjena sopilama, alatima i materijalima potrebnima za njihovu izradu, spajajući tako Slavoniju i Kvarner. Ove vrijedne instrumente i alate za potrebe izložbe ustupio je krčki graditelj sopila Marijan Orlić Senkić, na čemu mu posebno zahvaljujemo. 

Za vrijeme trajanja tematske izložbe upravo u Malinskoj će se 8. i 9. lipnja održati Festival folklora Otoka Krka, kojim će glazbena tradicija posebno doći u fokus. Izložba je otvorena do 21.6.2024., važnog datuma kojim se obilježava Svjetski dan glazbe.

Fotografije: Hrvoje Kosir