Croki u DUBoaku!

DUBoak su posjetili polaznici treće generacije ljetne škole hrvatskoga jezika Croatian kids – Croki 2022

Ljetna škola hrvatskoga jezika Croatian kids – Croki 2022 ove je godine okupila 21 polaznika u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Bruxelles. Radi se uglavnom o djeci naše najmlađe dijaspore, one koja se iselila ulaskom Hrvatske u EU, uglavnom u Belgiju, Luxembourg i Njemačku. I tako se već treću godinu zaredom na Krku okupljaju djeca u dobi od 8 do 13 godina koja uče hrvatski jezik, uče o našoj povijesti i tradiciji.

Svake godine osim učenja samoga jezika obradi se i neka od tema koja je obilježila Zlatni otok, a ove godine tema škole bili su Srednji vijek i Frankopani. Vrlo intenzivni, zgusnuti program svakoga je dana vodio polaznike tragom Frankopana, usavršavajući tako znanja i iz poznavanja materinjeg jezika i bogate kulturno-povijesne tradicije ovoga kraja.

Tako su predzadnjega dana svoga službenoga boravka u školi doputovali i do Dubašnice, gdje ih je naš interpretator baštine proveo kroz samostan sv. Marije Magdalene i Porat, u kojem su polaznici upoznati pričom kako je upravo knez Ivan VII. Frankopan zaslužan za naseljavanje sjeverozapadnoga dijela otoka Krka. Nakon toga posjetili su Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak u kojem ih je uz domaćina i voditelja dočekala i pozdravila prof. dr. Sanja Zubčić članica Vijeća za učenje i poučavanje hrvatskoga jezika kao drugog stranog i kao manjinskog jezika, rekavši kako je iznimno važno to što ustraju u učenju materinjeg jezika i kulturnog nasljeđa jer te dvije sastavnice čine bit identiteta.

U našem centru vrijedni su ih interpretatori upoznali s pričom o bogatom prirodnom i povijesnom nasljeđu Dubašnice. Nakon upoznavanja s centrom i interpretacijskom pričom uslijedio je školski program u kojem su voditeljice Nadia Manzoni i Dina Valković, uz svesrdnu pomoć animatorica Tene Muftić i Ivane Bonifačić, i ekipe iz DUBoaka, Alena i Iva, održale vrlo zanimljivo predavanje, a nakon njega još zanimljiviji kviz.

Škola se vrlo brzo primakla svome kraju, ali kako su nam polaznici na rastanku veselo posvjedočili, znanja koja su na njoj stekli ostat će zauvijek urezana kao lijepe uspomene, između ostalih i na DUBoak i na Dubašnicu. Vidimo se dogodine!