DUBoak na Danima u vali

Svake druge godine u Starome Gradu na otoku Hvaru održava se festival Dani u vali. Festival je to koji slavi našu pomorsku i tradicijsku drvenu baštinu, festival koji slavi drveni brod i zlatne ljude koji plove na njima.

Ove godine, odmah po otvaranju našega Interpretacijskoga centra DUBoak imali smo sreću sprijateljiti se s dva predivna Čovjeka (s velikim Č). Nakon susreta na Festivalu Fiumare i predstavljanja našega DUBoaka Plamenko Bavčević i Saša Lukić iz Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine „Cronaves“ iz Splita su nas pozvali da krajem rujna dođemo do njih na 4. Dane u vali.  Ne treba mnogo da se ljudi sličnih uvjerenja vezanih uz maritimnu baštinu sprijatelje i jedni drugima odluče dati podršku koliko god je to u njihovoj moći.

I tako je iz Malinske put sunčanoga Hvara krenula vesela ekspedicija od tri barke, sve tri naše domaće pasare, sve tri sagrađene od dubašljanskoga hrasta. Tri lipotice koje su na najbolji način predstavljale svoju rodnu valu na Danima u vali.

Brojnu posadu su činili Nino Jeličić, Andrej Majcen, Franko i Nikolina Kraljić, Bruno Martinec, Davor Levaković, Denis Agapito, Tamara Žerić i Ive Bogović. U svakom trenutku praćeni veselom svirkom Roberta Jušića uvelike su uljepšali predstavljanje Kvarnera i Istre na Festivalu.

Festival je svečano otvoren u petak na svečanosti ispred čuvenoga Tvrdalja Petra Hektorovića gdje su nakon mimohoda predstavljeni svi brodovi, njih šezdesetak. Pristigli su s raznih strana Jadrana; iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara. Loger, guc, pasara, batana, leut, gajeta…

Posebna nam je čast da je u ime svih sudionika pozdrave okupljenima uputio naš prijatelj i promicatelj maritimne baštine Robert Mohović kao predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske I brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Ove godine zemlja partner bila je Republika Slovenija pa je slovenski nautički portal eMorje, zajedno s pet slovenskih brodova na festivalu zauzimao posebno mjesto, uz svesrdnu podršku Pomorskog muzeja »Sergej Mašera«, Fakulteta za pomorstvo i promet, Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana i Društvo starih barki iz Izole.

Sljedeći put zemlja partner bit će Nizozemska.

Plovilo se tih dana i danju, i noću, i družilo se, i sklapala su se poznanstva koja su vrlo brzo prerastala u prijateljstva, i sve to samo zbog naše maritimne baštine.

I na kraju posebnu zahvalu moramo uputiti organizatoru koji je doista napravio festival kakvim se Hrvatska i naša maritima baština može ponosti, a moramo zahvaliti i TZ Malinska Dubašnica, KD Dubašnica, Općini Malinska Dubašnica, Luji Olivariju i Nedjeljku Pineziću, Tiboru i Koraljki Koči te Toniju Kraljiću  na svoj pomoći i podršci koju su nam dali, i tako nam pomogli da predstavimo maritimnu prošlost, ali i budućnost Dubašnice kroz rad našega Interpretacijskoga centra maritimne baštine DUBoak.