DUBoak izlagač na 15. Međunarodnoj ljetnoj školi muzeologije!

DUBoak izlagač na 15. Međunarodnoj ljetnoj školi muzeologije!
Sudjelovali smo u Međunarodnoj ljetnoj školi muzeologije na temu „Muzeji i zelena preobrazba” s naglaskom na ulogu koju muzeji imaju ili mogu imati u kontekstu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na prirodnu i kulturnu baštinu.

Proteklog tjedna sudjelovali smo u Međunarodnoj ljetnoj školi muzeologije, 15. u nizu takvoj školi održanoj u organizaciji Foruma slavenskih kultura, Europske muzejske akademije, Međunarodnog muzejskog vijeća te u suradnji s Regionalnim muzejem u Kopru gdje je ljetna škola i održana (27.-30. svibnja). Ovogodišnja tema ljetne škole bila je „Muzeji i zelena preobrazba” (Museums and Green Transformations), s naglaskom na ulogu koju muzeji imaju ili mogu imati u kontekstu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na prirodnu i kulturnu baštinu. Među izlagačima iz muzejskih institucija i organizacija iz raznih dijelova Europe našao se i naš mali Interpretacijski centar DUBoak koji je tako imao priliku predstaviti aktivnosti i programe kojima doprinosi očuvanju prirode i okoliša, ponajviše kroz edukaciju i promociju „zelenih” aktivnosti.

Podsjetimo, u prve dvije godine po otvorenju, DUBoak je ne samo svojim postavom i pričom, već i djelovanjem uvijek isticao važnost ekologije, održivosti i educiranja (naj)mlađih u tim poljima svakodnevnog života i odnosa prema baštini. U suradnji s udrugom Termen pokrenute su prve edukacijske radionice iz šumske pedagogije s ciljem poticanja odgajatelj/ica i učitelja/ica da implementiraju boravak i učenje u prirodi u svakodnevne programe, u suradnji s Osnovnom školom Malinska-Dubašnica više puta smo s učenicima prolazili našim drmunima i govorili o temama bioraznolikosti, ekologije i očuvanja prirode, ali i uz pokroviteljstvo Turističke zajednice čistili naše plaže i obalu tako obilježavajući i važne datume poput svjetskih dana šuma, voda, bioraznolikosti i sl. S vrtićarcima smo, u suradnji s djelatnicima našeg Komunalnog društva, imali akcije sadnje voće i povrća te cvijeća.. Kroz svoju priču promoviramo jedrenje i drvenu brodogradnju kao „zelene” aktivnosti koje ostavljaju manji negativni utisak na okoliš, a stalnom postavu povremeno pridružujemo i gostujuće tematske izložbe poput one Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju”.

Bilo je divno čuti prakse i iskustva drugih sličnih muzejskih i baštinskih institucija, kao i teoretske pristupe, na sreću ili nažalost, uvijek aktualnoj temi klimatskih promjena i kako se s njima nositi. Mi nastavljamo dalje u zeleno-plavo ritmu te pozivamo i Vas da u svakom trenutku na bilo koji način pomažete u očuvanju i uređenju lijepe nam općine, otoka i cijele obale!